Składniki (na 30 przełożonych już ciasteczek)
5 jajek
125 g cukru
125 g mąki
mak do posypania
marmolada do przełożenia (u mnie różana)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy, dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca masa. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na wolniejszych obrotach. Odkładamy mikser i dodajemy, też łyżka po łyżce, mąkę. Delikatnie mieszamy, by piana nie opadła. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką lub do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy ciasteczka i posypujemy makiem, Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Odkładamy do wystygnięcia. Przekładamy marmolada. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz