sobota, 8 listopada 2014

Toscakaka - norweskie ciasto ucierane z migdałami i solonym karmelem

Lubicie solony karmel? Dla niektórych to połączenie smakowe może wydać się dziwne i nie do przejścia (tak jak u mnie czekolada z chili ;), ale zapewniam Was, że jest boskie!! Samo ciasto jest dość klasyczne, lekkie i puszyste, ale nie wyróżnia się smakiem, dopiero wierzch z solonego karmelu i płatków migdałowych nadaje mu niezwykłości.. Spróbujcie i dodajcie do ulubionych!



Składniki:

3 jajka
150 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
75 g masła, roztopionego
75 ml maślanki

Pralina:

125 g masła
125 g brązowego cukru
150 g płatków migdałowych
50 ml mleka
3/4 łyżeczki soli morskiej

Mąkę z proszkiem i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Maślankę połączyć z masłem i dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką w trzech turach, mieszając tylko do połączenia. Ciasto wylać do tortownicy (24cm), wyrównać. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut. Po około 15 minutach zacząć przygotowywać pralinę, powinna być gotowa przed końcem pieczenia ciasta.

Składniki na pralinę wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy do połączenia składników. Powinna powstać dość gęsta masa. Wylać pralinę na upieczone ciasto i przełączyć piekarnik na funkcję "grill", podpiec przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia praliny. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz