Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
120 g miękkiego masła
120 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem, lekko przestudzić. Dodajemy połowę cukru, żołtka i mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru, gotową pianę dodajemy po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy. Niewielką keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią, wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto powinno być ścięte, może być wilgotne, ale nie powinno być na wbitej w nie wykałaczce śladów surowego, dojdzie podczas studzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na wystudzone ciasto, można pomóc sobie szprycą. Posypujemy kakao. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz