Składniki:
160 ml ciemnego piwa Guinness
260 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
3 niewielkie jajka
130 g białego cukru
160 ml melasy
180 ml oleju
Piwo zagotować, lekko przestudzić. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawy. Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier, melasę i olej, miksujemy na gładką masę. Wymieszać z mąką i przyprawami, dodać piwo i wymieszać (tylko do połączenia składników). Wylać do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia (20x30cm), wyrównać. Piec w 175 stopniach przez około godzinę. Lekko przestudzić.
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki
Czekoladę roztapiamy ze śmietaną, gdy będzie za gęsta, można dolać jeszcze trochę śmietany. Polewamy piernik. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz