Składniki:
125 g masła
150 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
4 jajka
115 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
słoiczek morelowej lub brzoskwiniowej konfitury
+50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
odrobina mleka
posypka do ozdoby
Masło ucieramy z ze 100 g cukru na puszystą masę. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy po jednym żółtku, miksując. Mąkę mieszamy z przyprawą, czekoladę roztapiamy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Dodajemy do przygotowanej masy, uwaga: będzie dość gęsta. Przekładamy do wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia tortownicy (20cm) i pieczemy w 160 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, przekrajamy na pół i smarujemy konfiturą, Czekoladę roztapiamy i dodajemy mleko, by powstała dość gęsta polewa. Polewamy wierzch tortu i dowolnie ozdabiamy. Przechowujemy w tem. pokojowej. Smacznego! :)
Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń