niedziela, 16 listopada 2014

Piernikowo - morelowy torcik

Nie tęskni Wam się w ciągu roku za Świętami Bożego Narodzenia? Tak długo na nie czekamy, a mijają w oka mgnieniu... Ale kto powiedział, że pierniki piec i jeść można tylko wtedy? Hm, na pewno wtedy jeszcze lepiej smakują, ale dziś mam przepyszny torcik dla tych, którzy doczekać się już nie mogą! :) ps. już niedługo będziemy piec piernik staropolski!zaczyn juz gotowy w lodówce :) to znaczy, że Święta już tuż tuż...


Składniki:

125 g masła
150 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
4 jajka
115 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
słoiczek morelowej lub brzoskwiniowej konfitury

+50 g gorzkiej czekolady
  2 łyżki masła
  odrobina mleka
  posypka do ozdoby

Masło ucieramy z ze 100 g cukru na puszystą masę. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy po jednym żółtku, miksując. Mąkę mieszamy z przyprawą, czekoladę roztapiamy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Dodajemy do przygotowanej masy, uwaga: będzie dość gęsta. Przekładamy do wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia tortownicy (20cm) i pieczemy w 160 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, przekrajamy na pół i smarujemy konfiturą, Czekoladę roztapiamy i dodajemy mleko, by powstała dość gęsta polewa. Polewamy wierzch tortu i dowolnie ozdabiamy. Przechowujemy w tem. pokojowej. Smacznego! :)






1 komentarz: