niedziela, 18 stycznia 2015

Kawowo - pomarańczowe ciasto z musem czekoladowym

Do listy rzeczy, nad którymi muszę jeszcze popracować dochodzą fondanty i suflety... Tak, tak, mi też coś potrafi nie wyjść... :) W Irlandii panowały ostatnio straszliwie wiatry, zastanawiałam się nawet przez dłuższą chwilę, czy zaraz nie dostanę maila, że college dziś zamknięty, by potem biec galopem, bo przecież trzeba się jeszcze przebrać w uniform.. Na pocieszenie obiecałam sobie jakieś mocno czekoladowe ciasto, którego dość dawno na blogu nie było :) i to to jest, pyszne, mocno, mocno czekoladowe z nutką pomarańczy i dość wyczuwalną kawą... a do tego pyszny czekoladowy krem!




Składniki:

400 g mąki pszennej
300 g cukru
2 jajka
100 g ciemnego (!) kakao
250 ml maślanki
100 ml oleju
200 ml mocnej, ciepłej kawy
skórka otarta z 2 pomarańczy

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wkładamy wszystkie do misy i miksujemy na jednolitą, dość gęstą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Wylewamy ciasto do tortownicy (24cm). Pieczmy przez około 30 minut. Sprawdzajcie, bo być może będzie gotowe wcześniej, zależy od piekarnika, w oryginale przepisu autorka piekła aż 40! :) Studzimy i owijamy papierem, by nie wyschło.

Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru
aromat pomarańczowy- opcjonalnie

Na niedużym ogniu stawiamy garnek z wodą i przygotowujemy miskę, która wejdze do garnka, ale tak by nie dotykała wody. Wkładamy do niej składniki na krem i podgrzewamy do uzyskania jednolitego płynu. Studzimy do temp. pokojowej i wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, przelewamy do miski i ubijamy gęsty krem. Uważajcie, by go nie przebić! Wykładamy na ciasto i wyrównujemy, Schładzamy w lodówce. Przed podaniem można posypać kakao i ozdobić plasterkami pomarańczy, Smacznego! :)











Inspiracja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz