Składniki na ogromną miskę:
500 g twarożku na serniki
6 łyżek cukru
3 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Uwaga: będzie dość klejące. Rozgrzewamy tłuszcz. Będzie wystarczająco gorący, jeśli po włożeniu trzonka drewnianej łyżki zaczną się robić wokół niego małe bąbelki. Rękami zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego i smażymy na ciemnozłoto w oleju. Kuleczki przewracają się praktycznie same, ale można robić to łyżka. Odsączamy z tłuszczu i posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz