Składniki:
1250 ml mleka
4 jajka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
1 laska wanilii
150 g cukru
130 g masła
ok. 200 g słonych krakersów (zależy od wymiarów formy)
Litr mleka gotujemy z masłem i cukrem. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do gotującego się mleka razem z laską. Resztę mleka miksujemy z jajkami, budyniem i mąkami. Wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy zmiksowaną mieszankę. Gotujemy bardzo gęsty budyń, cały czas energicznie mieszając. Blaszkę (24cm-36cm) wykładamy papierem do pieczenia (będzie potem łatwiej ściągnąć ciasto, gdy spód lekko nawilgnie od kremu). Wykładamy warstwę krakersów. Na to wylewamy przygotowany budyń i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia budyniu. Tuż przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz