Składniki na biszkopt:
4 niewielkie jajka
szczypta soli
100 g cukru
60 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodając cukier (partiami!) pod koniec ubijania. Dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wyłożoną folią lub papierem blachę (24-x36cm) i piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopt rzucamy na ziemię z wysokości ok. 60 cm i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy niską formę, podnosimy jej brzegi za pomocą kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej, którą wciskamy dokładnie na około biszkoptu.
Składniki na zieloną masę:
200 g miękkiego masła
900 ml zielonego soku typu "Kubuś"
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
Połowę soku odlewamy do miski, drugą zagotowujemy w rondelku. Odłożoną połowę mieszamy dokładnie z budyniami i cukrem i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Do jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki do stężenia masy.
Składniki na masę waniliową:
500 g serka homogenizowanego serka waniliowego
500 ml śmietany kremówki
1 galaretka agrestowa
4 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Ma być płynna, ale mocno przestudzona. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek. Wlewamy galaretkę i miksujemy. Wylewamy masę na zastygniętą już zieloną warstwę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ponadto:
2 galaretki agrestowe
2 opakowania ciastek typu "Delicje"
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Delicje wykładamy na wierzch masy waniliowej i zalewamy tężejącą (!) galaretką. Przechowujemy w lodówce. \Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz