sobota, 14 marca 2015

Ciasto "Shrek"

Jak dobrze, że dzień św. Patryka zbliża się wielkimi krokami, bo pewnie to pyszne ciacho stałoby jeszcze długo w swojej kolejce :) bardzo chciałam Wam zaproponować coś lekkiego, wiosennego i najlepiej w kolorze zielonym, więc padło na Shreka, którego widziałam już w wielu miejscach. Nie zrażajcie się kilkoma warstwami, bo poza oczekiwaniem na ich stężenie, ciasto robi się błyskawicznie! Szczerze mówiąc, nie podejrzewałam, że aż tak nam posmakuje (najlepiej podsumował to mój K. mówiąc: O, nareszcie ciasto bez czekolady albo kajmaku! ;) Dodajcie jeszcze dziś do listy ciast "do zrobienia"!



Składniki na biszkopt:

4 niewielkie jajka
szczypta soli
100 g cukru
60 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy z solą na sztywno, dodając cukier (partiami!) pod koniec ubijania. Dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wyłożoną folią lub papierem blachę (24-x36cm) i piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopt rzucamy na ziemię z wysokości ok. 60 cm i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy niską formę, podnosimy jej brzegi za pomocą kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej, którą wciskamy dokładnie na około biszkoptu.

Składniki na zieloną masę:

200 g miękkiego masła
900 ml zielonego soku typu "Kubuś"
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

Połowę soku odlewamy do miski, drugą zagotowujemy w rondelku. Odłożoną połowę mieszamy dokładnie z budyniami i cukrem i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Do jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Składniki na masę waniliową:

500 g serka homogenizowanego serka waniliowego
500 ml śmietany kremówki
1 galaretka agrestowa
4 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Ma być płynna, ale mocno przestudzona. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek. Wlewamy galaretkę i miksujemy. Wylewamy masę na zastygniętą już zieloną warstwę i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Ponadto:

2 galaretki agrestowe
2 opakowania ciastek typu "Delicje"

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Delicje wykładamy na wierzch masy waniliowej i zalewamy tężejącą (!) galaretką. Przechowujemy w lodówce. \Smacznego! :)





Zielono mi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz