Składniki (na ok.15 sztuk):
200 g masła
200 g cukru
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 niewielkie jajka
100 g maślanki
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
4 łyżki maku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i sodę przesiać, połączyć i odłożyć. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę wraz z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Masa może wyglądać na lekko zważoną, ale tak ma być. Wsypać przesiane składniki, dodać sok i skórkę z pomarańczy, mak i wymieszać, krótko, tylko do połączenia. Nałożyć masę do 3/4 wysokości foremek na muffinki i piec w 180 stopniach ok. pół godziny.
Składniki na polewę:
40 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
Czekoladę połamać na małe kawałeczki i podgrzać w garnuszku ze śmietaną, do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać, lekko przestudzić i polać muffinki. Można posypać po wierzchu makiem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz