Składniki na lemon curd:
2 żółtka
3 małe jajka
160 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
80 g masła
Żółtka rozbełtać z jajkami i cukrem i wylać do niewielkiego rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu. Dodać masło i mieszać dopóki, nie zrobi się dość gęsty "budyń". Przetrzeć przez sitko i odłożyć do schłodzenia.
Składniki na spód:
250 g ciasteczek typu digestive
50 g masła
Ciasteczka pokruszyć na pył - świetnie nadaje się do tego wałek, którym po prostu wałkujemy ciasteczka :) dodać masło i podgrzać chwilę w mikrofali do rozpuszczenia masła. Dokładnie wymieszać i wylepić spód tortownicy (24cm), który wcześniej wykładamy folią lub papierem. Schłodzić przez ok. pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
700 g sera na serniki (ja wyjątkowo użyłam 450 quarka i 250 mascarpone)
3 niewielkie jajka
1 budyń śmietankowy
2-3 krople aromatu cytrynowego (niekoniecznie)
110 g wcześniej przygotowanego lemon curdu
sok z 1 cytryny
50 g śmietany kremówki
75 cukru pudru
Składniki miksujemy krótko na jednolitą masę. Wylewamy na schłodzony spód i piecemy przez 15 minut w 175 stopniach, po tym czasie przykręcamy do 160 i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzimy.
Ponadto:
kilka plasterków cytryny
ok. 12 sztuk małych bezików
Wierzch sernika smarujemy resztą lemon curdu, ozdabiamy bezikami i plasterkami cytryny. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz