Składniki na biszkopt:
4 niewielkie jajka
100 g cukru
60 g mąki pszennej
25 mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej, bardzo delikatnie mieszając. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę (36x24cm) i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Gotowy biszkopt upuszczamy z ok.60 cm wysokości na ziemię i wkładamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia.
Masa kubusiowa:
900 ml soku typu Kubuś (malina +marchew)
3 budynie malinowe
200 g masła
Połowę soku gotujemy w rondelku, drugą połowę mieszamy dokładnie z budyniami i dodajemydo gotującego się soku. Gotujemy gęsty budyń. Do jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia, następnie wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki.
Pianka malinowa:
400 g serka homogenizowanego waniliowego
400 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do mocnego przestudzenia, inaczej zważy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek i schłodzoną galaretkę. Wylewamy na stężałą już masę kubusiową i wkładamy do lodówki.
Ponadto:
2 galaretki malinowe
2 opakowania ciastek typu Delicje (galaretka malinowa)
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężnenia. Ciastka układamy na wierzchu pianki malinowej i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz