czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik z brzoskwiniami

Kolejny z naszych świątecznych wypieków :) a także jeden z najpopularniejszych polskich ciast, sernik z brzoskwiniami to klasyka sama w sobie! Proste, kruche ciasto, puszysta masa serowa i kawałeczki słodkich owoców jest, wydaje się, dość zwykłą kombinacją, lecz czasem nie ma nic lepszego niż tradycja!



Składniki:

250 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g mąki pszennej
5 żółtek

Z wymienionych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wylepić nim formę (24x36cm). 

Masa serowa:

1 kg sera (może być wiaderkowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
200 g cukru
3 jajka

Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem, dodajemy jajka, ser i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 

Ponadto:

150 g cukru
5 białek
duża puszka brzoskwiń (ok.400 g)

Brzoskwinie odsączyć i pokroić w niewielką kostkę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Na wylepioną ciastem blaszkę wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie, przykrywamy ubitą pianą z białek i ścieramy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.Wystudzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz