niedziela, 5 kwietnia 2015

Wilgotna babka kakaowa

I drugi przepis, wraz z którym chcę Wam życzyć wesołych, rodzinnych świąt wielkanocnych! Babeczka nie jest sucha, wręcz czekoladowa dzięki dużej ilości kakao i błyskawiczna w przygotwaniu! Zdążycie na jutrzejszy podwieczorek, bo składniki raczej znajdą się w większości domów. Jeszcze raz najsłodszego, Kochani!



Składniki:

6 jajek
200 g cukru
100 g kakao
125ml wrzątku
250 g oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ucieramy w całości z cukrem na jasną,puszystą masę przez ok. 8minut. Po tym czasie mąkę i kakao przesiewamy, do ucieranej cały czas masy dodajemy kolejno olej i wrzątek. Wsypujemy kakao i mąkę, dodajemy proszek i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją do dość dużej formy na babkę z kominem, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona. Ostrożnie wyjmujemy z formy.

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady
kilka łyżek mleka

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy mleko do uzyskania gęstej, jednolitej polewy. Ozdabiamy nią babkę. Smacznego! :)







Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz