poniedziałek, 11 maja 2015

Chałwowiec z wiśniami

Dawno nie miała całego dnia wolnego bez niczego do zrobienia... A że teraz w końcu się trafił, uznałam, że mam czas upiec coś odrobinkę bardziej czasochłonnego, bo tak to zwykle bywa z ciastami wielowarstwowymi :) czekoladowy biszkopt, krem chałwowy i wiśnie - to naprawdę przepyszna kombinacja!

Składniki:

6 dużych jajek
200 g mąki pszennej
200 g cukru
4 łyżki kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewamy i ostrożnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę (20x30cm). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy. Wystudzony biszkopt ostrożnie przekrajamy na pół.

Składniki na krem;

300 g chałwy waniliowej
200 g masła
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe

Budynie mieszamy z 200 ml mleka, resztę mleka zagotowujemy i powoli dodajemy budynie. Gotujemy gęsty budyń, po ugotowaniu przykrywamy folią, tak by dotykała wierzchu budyniu i studzimy. Kiedy budyń będzie już zimny, ucieramy miękkie masło na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Chałwę kruszymy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia i otrzymania jednolitego kremu.

Ponadto:

1 l słoik kompotu z wiśni (najlepiej wydrylowanych)
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła

Wiśnie porządnie odsączamy.

Połowę biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki, nasączamy kompotem z wiśni, wykładamy 1/3 kremu, układamy wiśnie, na nie kolejną 1/3 kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 kremu. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia kremu. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem i polewamy ciasto. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)



Inspiracja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz